Histamine is een biogeen amine. Histamine is een stof die van nature in onze voeding voorkomt. Rode wijn bevat bijvoorbeeld een hoog gehalte aan histamine, evenals harde kaas en veel kruiden en specerijen (kaneel, anijs, sesamzaad, etc). Het is ook de stof die bijvoorbeeld urticaria-reacties veroorzaakt.
Normaal zorgt de darm dat er niet teveel histamine in het lichaam wordt opgenomen. Hiervoor wordt een enzym aangemaakt dat diamino oxidase (DOA) heet. Bij sommige mensen wordt dit enzym niet voldoende aangemaakt waardoor er een hoog gehalte histamine in het bloed wordt opgenomen. Dit kan leiden tot een histamine overgevoeligheid, wat lichamelijke reacties veroorzaakt en op een allergie lijkt.
Oorzaken van histamine overgevoeligheid:
- Erfelijke factoren (o.a. aangeboren DOA enzymtekort in de darm);
- Zweren in de maag en darm waardoor de afbraak van aminen afneemt;
- Allergieën zoals hooikoorts of astma waardoor mestcellen aangezet tot het vrijmaken van histamine;
- Alcohol of medicijnen.
Antihistamine – middelen tegen histamine allergie
Op deze website vindt u een overzicht van anti-histamine middelen.
Voedsel waar veel histamine in zit:
- Kruiden en specerijen
Oa: vanille, mosterdzaad, komijn, gember, zonnebloempitten en nootmuskaat. - Zuivel
Oa: schimmelkazen, oude kaas, yoghurt, kwark en karnemelk. Melk, slagroom en crème fraîche bevatten weinig histamine. - Vlees
Oa: varkens- en lamsvlees, lever. Rund, kalkoen, paard en kip bevatten weinig histamine. - Vis
Alle vis bulkt van de histamine. Beter vermijden dus. Wil je toch vis eten, neem dan vis uit de diepvries. - Groente
Oa: spinazie, tomaten, zuurkool, bietjes en paddestoelen vermijden. - Fruit
Oa: aardbeien, meloen, ananas, kiwi grapefruit, frambozen en avocado vermijden. - Drank
Cider, bier en wijn bevatten veel histamine. Wil je toch iets drinken kies dan jenever, whisky of wodka.