Wanneer gebleken is dat je gevoelig bent bent voor histamine, is het uiteraard zeer verstandig je te verdiepen in de werking van die stof en – belangrijker nog – het histaminegehalte in je bloed zo laag mogelijk te houden. Geef hierbij ook aandacht aan je voeding want histamine zit van nature in een groot aantal voedingsmiddelen. Algemene richtlijnen voor verstandig gebruik van voedingsmiddelen laten zich lastig omschrijven. Het histaminegehalte in voeding kan binnen een voedingsgroep enorm verschillen. Wilt u zeker zijn, check dan de lijst van wel/niet producten.
Welke soort voeding kan ik veilig eten?
Het eten van groenten en fruit is gezond, dat weet iedereen. De meeste groenten- en fruitsoorten bevatten weinig histamine. Let echter wel op met aardbeien, kiwi, meloen en ananas. Ook van paprika, tomaat, spinazie, zuurkool en champignons is bekend dat deze soorten veel histamine bevatten.
Aangetoond is dat varkensvlees, lamsvlees en wild veel histamine bevatten. Kies daarom liever voor kip of rundvlees. Beter is het te kiezen voor vers vlees in plaats van diepvriesvlees of kant-en-klare vleesproducten. Het eten van vis wordt helaas afgeraden. Vissoorten als makreel, tonijn, kabeljauw en haring bevatten van nature veel histamine. Maar ook garnalen, schaaldieren en schelpdieren kun je beter vermijden. In principe geldt dat je beter geen vis uit blik kunt eten. Kies liever voor verse vis.
Onbetwiste boosdoeners zijn schimmelkazen, oude kaas, yoghurt, karnemelk maar let ook op met kruiden en specerijen. Het gebruik van een flink aantal kruiden en specerijen wordt met klem ontraden.
Het alom bekende advies is “drink met mate” en dat geldt zeker voor een antihistamine-dieet. Bier en wijn bevatten veel histamine maar ook de werking van alcohol op de bloedvaten is niet bevorderlijk in een anti-histamine dieet.
Hieronder volgt een lijst van wel/niet producten.
azijn
laurier
bieslook
marjolein
bonenkruid
mierikswortel
oregano
citroenmelisse
peper
dille
rozemarijn
dragon
saffraan
jeneverbes
salie
kardemom
ui (vers)
karwijzaad
knoflook
knoflookpoeder
dieetmargarine
halvarine
roomboter
volkorenbrood
witbrood
bruinbrood
roggebrood
zuurdesembrood
jonge kaas
Mon Chou en overige jonge roomkaassoorten
zeer verse witvis
jam van toegestaan fruit
honing
appelstroop
slagroom
koffieroom
bruine bonen
witte bonen
kapucijners
thee
koffie
bouillon
bier
wijn
eigengemaakte appelmoes
basilicum
mosterdzaad
cayennepeper
munt, menthol
champignons
nootmuskaat
citroen
eucalyptusolie
paprika
laos
peterselie
gember
kaneel
thee
kerrie
sesamzaad
kervel
selderij
knolselderij
komijn
tijm
koriander
vanille
kruidnagel
venkel
lavas
vetsin
majoraan
zonnebloempitten
eieren
bak- en braadproducten
blauwschimmelkazen
witte schimmelkazen
kruidenkazen
oude kaassoorten
salami
cervelaat
rauwe ham
rookvlees
metworst
gerookte ham
varkensvlees
visproducten uit blik
mosselen
kreeft
oesters
garnalen
krab
inktvis
schelvislever
sardines
haring
makreel
zalm
tonijn
ansjovis
avocado
kiwi
aardbeien
meloen
ananas
grapefruit
frambozen
pindakaas
notenpasta
gekleurde muisjes
chocolade hagelslag
anijshagel
aardbeienjam
abrikozenjam
frambozenjam
gemberjam
marmelade
kokosbrood
sandwichspreads
melkpoeder
tomaten
spinazie
zuurkool
bietjes
champignons
ravioli
canneloni
tortellini
chocoladevla
vanillevla